LABORATUARLAR
Kum Laboratuarları
Döküm prosesinde çok önemli yer tutan kalıp kumu ve maça özelliklerinin döküm firelerine, kalıplanabilirliğe ve döküm parça yüzey kalitesine etkisinden dolayı kum kontrolleri büyük önem kazanmaktadır. Kum laboratuarlarında George Fischer, JUNG , Simpson, Multiserw test ekipmanları kullanılmakta olup kumun elek analizi, yanma kaybı miktarı, aktif kil, kompaktibilite, nem, gaz geçirgenliği, maça ve kum için basma-kesme-makas mukavementleri vb. özellikler periyodik olarak kontrol edilmekte ve üretim bölümlerinin istenen proses limitleri içinde kalması için geri bildirimler verilmektedir.
Kimya Laboratuarları
Kimya laboratuarlarında gri ve sfero döküm için hazırlanan ergiyik metalin OBLS Spektro cihazı ile % kimyasal analizleri yapılmakta ayrıca LECO TC400 Azot tayin cihazı ile sıvı metal içindeki azot ve oksijen miktarları ppm seviyelerinde tespit edilmektedir.
Kimya laboratuarlarında Erkunt proseslerinde kullanılan su ve sıvıların pH, % konsantrasyon, iletkenlik, sertlik, organik madde, bakteri gibi ölçümlerin yanı sıra çeşitli hammadde ve malzemeler için belirlenen kimyasal kontrolleri de yapılmaktadır.
Mekanik-Metalografik Laboratuar
Gri ve sfero döküm parçaların çekme mukavemet, %uzama kontrolleri 0-200 kN ve 0.1N/cm2 hassasiyetli Schenck mukavemet cihazı ile yapılmaktadır. Sabit ve portatif olmak üzere çeşitli tiplerde sertlik cihazları ile döküm parçalarda istenen Brinnel cinsinden sertlik kontrolleri yapılmaktadır.
Metalografi kontroller için x200 büyütme yapabilen Olympus marka optik mikroskop mevcuttur. Ayrıca Zeiss mikroskop ile x1000 büyütme yapılabilmekte ve görüntü üzerinden analiz yapılabilmektedir.
Boyutsal Kontrol
Döküm Boyutsal Ölçüm Odası:
Döküm parçaların teknik resim uygunluğu, model, maça sandığı gibi döküm takımlarının ölçümü gibi kontroller için 0,01 mm hassasiyetli 2 adet Zett-Mess marka koordinat ölçüm tezgahı kullanılmaktadır.
Ayrıca GOM Atos marka optik tarayıcı ile parçalardan 0,01 mm hassasiyette 3D data çıkarılabilmekte, sonuçlar varsa orijinal data ile kıyaslanabilmekte ve bilgisayar desteği ile boyutsal rapor ve görsel raporlar hazırlanabilmektedir.
İşleme Boyutsal Kontrol:
İşlenmiş parçaların seri boyutsal kontrolleri, işleme fikstür ve aparatlarının ölçüsel kontrolleri 0,001mm’lik hassasiyetli DEA marka koordinat ölçüm tezgahında yapılmaktadır. Bilgisayar destekli otomatik ölçüm yapan bu tezgahlar;
1500mm x 2000mm x 1400mm,
1000mm x 1200mm x 900mm,
1200mm x 2000mm x 1000mm
Ebatlarında olup 3 adettir.
Motor blokları, silindir kafaları gibi parçalarda bulunan çapların dar toleranslara sahip dairesellik, silindiriklik, yalpa, konsantriklik, koniklik gibi form ölçümlerinin 0,1µm hassasiyet, 0,5µm tekrarlanabilirlik ile yapıldığı MKF600 MahrForm cihazı bulunmaktadır. MKF 600 cihazımız, 800kg ağırlığına ve 1100 mm x 550 mm ebatlarına kadar ölçüm yapabilmektedir.
Motor yakıt tüketim performansını belirleyen en önemli kriterlerden olan honlanmış silindir yüzeylerin kalitesi, Rk, Rvk, Rpk, Mr1 gibi yüzey pürüzlülük parametrelerinin 0.1µm hassasiyet ile yapılabildiği MarsurfXR20 cihazı ile takip edilmektedir. Ayrıca honlama desenlerinin uygunluğu x500’e kadar büyütme yapabilen bilgisayar destekli (Image Analyzer) Opto marka optik yüzey inceleyici ile yapılmaktadır.
Kalibrasyon Laboratuarı
Kalibrasyon laboratuarı imalatta yapılan ölçümlerin doğruluğunun kontrol altında tutulması amacı ile kabiliyeti dahilindeki ölçü aletleri ve mastarların periyodik kalibrasyonların yapılmasından ve takibinden sorumludur. Boyutsal kalibrasyonlar için 0,01µm hassasiyetteki SIP 550M boyutsal ölçüm cihazı kullanılmaktadır. Laboratuar bünyesinde ayrıca terazi kalibrasyonları da yapılabilmektedir.